Válas György tudományos és mûszaki hírei
Élettudományok

A fehér cápa magánélete

 

A legrettegettebb emberevõ cápák közé tartozó fehér cápának (Carcharodon carcharias), amely nagy hírnévre tett szert a Cápa címû horrorfilm nyomán (és amely Ausztráliában védett fajnak számít), nagyon keveset tudunk az életmódjáról. Ezért van nagy jelentõsége annak, hogy az ausztráliai CSIRO Tengerkutató-intézet tengerbiológusai adatrögzítõ berendezést tudtak rögzíteni egyik példányára, és az vissza is került a kutatókhoz.

A készüléket 1999. augusztus 21-én Ausztrália déli partvidékén erõsítették fel a három méteres nõstényre, amelyet azonnal szabadon is bocsátottak. A cápát 600 kilométerrel arrébb 1999. november 2-án fogta ki egy halászhajó. Az eredetileg tonhalak vizsgálatára tervezett berendezés 4 percenként jegyezte föl a mélységet és a vízhõmérsékletet. A közel két és fél hónap alatt 26 000 mérési pontról készült feljegyzés.

A megfigyelési idõ alatt a cápa nagyon sûrûn, naponta sokszor merült le egészen a tengerfenékig, és emelkedett föl a felszínig, vagy ahhoz közel. Útja során volt egy szakasz, ahol csak 20–30 m mély volt a tenger, de máshol 80 méternél is mélyebb volt. A legnagyobb mélység, ahova a cápa lemerült, 94 m volt. Ezen a szakaszon volt néhány nap, amikor csak ritkán emelkedett fel a felszínig, inkább csak 20–30 méterig jött föl.

Ez volt az elsõ eset, hogy egy nagy fehér cápa viselkedését hosszabb idõn át meg tudták figyelni.

(Ha a rá szerelt berendezést nem tonhalra, hanem kimondottan cápára tervezték volna, akkor minden bizonnyal sebességmérõt is tartalmazott volna.  —  A szerk.)

2000. február 24.

CSIRO Media Release, 10 December 1999, Ref 1999/300,
http://www.csiro.au/page.asp?type=mediaRelease&id=WhiteShark


Ezt az oldalt a legelõnyösebben kedvenc böngészõjével olvashatja.

E hír Válas György szellemi tulajdona. Magáncélra, tanulmányi és tudományos célra szabadon használható, de bárminemû (akár közvetlen, akár közvetett) anyagi haszonszerzésre irányuló felhasználása csak a jogtulajdonossal kötendõ külön szerzõdés feltételei szerint jogszerû.

 

Vissza az élettudományok híreinek tartalomjegyzékére
Vissza a hírek tartalomjegyzékére Vissza Válas György honlapjára Válas György tematikus internet-katalógusa