Válas György tudományos és mûszaki hírei
Élettudományok

Az ugráló gének rombolhatnak is, és mutációkat hozhatnak létre

 

A fehérjeszintézis szempontjából közömbös, aktív genetikai kódot nem hordozó úgynevezett ugráló gének az aktív, osztódó sejtben átugorhatnak az örökítõ anyag egyik helyérõl egy másikra. Ezek az ugráló gének az évek százmilliói alatt összegzõdött átugrások nyomán ma már az emberi genom egyhatodát teszik ki, és több mint 500 000 másolatban találhatók meg benne. Mintegy parazita–gazdaszervezet viszonyban állnak az emberi (és állati) genommal. Hogy melyik másolat milyen régi, azt a gén „farkáról” lehet meghatározni. Ez a „farok” az átugrás után hosszú, és tisztán egyetlen építõelem, adenin sokszoros ismétlõdésébõl áll. Ahogy azonban telik az idõ, egyre rövidül, és egyre jobban szennyezõdik más nukleotidokkal.

Mostanáig az volt a kutatók általános véleménye, hogy az ugráló gének a tulajdonságok öröklõdése szempontjából teljesen közömbösek, se nem ártanak, se nem használnak. Most azonban egymástól függetlenül két kutatócsoport is (az egyik a Michigani Állami Egyetemen, a másik a Johns Hopkins Egyetem orvosi fakultásán) úgy találta sejttenyészetes kísérletben, hogy ahova az ugráló gén beilleszkedik a genetikai szekvenciába, ott nemcsak békésen behelyezkedni tud, hanem egyes esetekben szét is rombolhatja vagy módosíthatja az ott talált gént.

Ha a sejttenyészetben kapott eredmény érvényesnek bizonyul az élõ sejtre is, annak beláthatatlan következményei lehetnek az öröklésben. Az így létrehozott sok mutáció, ha a rákos sejtben következik be, akkor felelõs lehet a rák hatalmas túlélési képességéért, ha viszont ivarsejtben következik be, akkor megmagyarázhatja az élõvilág sokféleségét.

2002. augusztus 24.

University of Michigan Health System News, August 8, 2002,
http://www.med.umich.edu/opm/newspage/2002/junkdel.htm

Johns Hopkins Medical Institutions Office of Communications and Public Affairs, August 15, 2002,
http://www.hopkinsmedicine.org/press/2002/August/020815.htm


Ezt az oldalt a legelõnyösebben kedvenc böngészõjével olvashatja.

E hír Válas György szellemi tulajdona. Magáncélra, tanulmányi és tudományos célra szabadon használható, de bárminemû (akár közvetlen, akár közvetett) anyagi haszonszerzésre irányuló felhasználása csak a jogtulajdonossal kötendõ külön szerzõdés feltételei szerint jogszerû.

 

Vissza az élettudományok híreinek tartalomjegyzékére
Vissza a hírek tartalomjegyzékére Vissza Válas György honlapjára Válas György tematikus internet-katalógusa