Válas György tudományos és mûszaki hírei
Környezetünk

Közel háromszor akkora az ózonlyuk, mint eddig bármikor

 

Kellemetlen meglepetést hozott az antarktiszi tavasz: A NASA TOMS-EP mûholdján elhelyezett Total Ozone Mapping Spectrometer és a National Oceanic & Atmospheric Administration (NOAA) NOAA-14 mûholdján elhelyezett Solar Backscatter Ultraviolet Instrument mérései szerint ismét megdõlt a déli ózonlyuk méretének minden eddigi rekordja, és az ózonhiány mértéke is elérte az eddigi csúcsot. 1998. szeptember 19-én az ózonlyuk mérete 27,3 millió négyzetkilométerre nõtt, az elõzõ, 1996. szeptember 7-i 10,0 millió négyzetkilométeres rekord közel háromszorosára, 1998. szeptember 30-án pedig az ózonréteg vastagsága a normális 300 Dobson egységrõl 90 Dobson egységre zuhant, gyakorlatilag elérve az 1994. szeptember 28-i 88 Dobson egységes eddigi minimumot. Ráadásul az ózonlyuk megjelenése már augusztus közepén megkezdõdött, korábban, mint eddig bármikor.

Az ózonréteget felemésztõ gázok mennyisége nem nõtt annyira, hogy a most észlelt jelenséget az okozhatta volna. Az ózonlyuk rekordot döntõ kiterjedése és rekordot beállító mélysége nem ilyen okból jött létre, hanem a sztratoszféra idén különösen alacsony hõmérséklete miatt. Hogy miért volt ott idén különösen hideg, azt viszont nem tudják a kutatók.

Bár nem olyan mértékben, mint az ózonlyuk kiterjedésének mostani növekedése, azért egyelõre még nõ az ózonréteget roncsoló gázok töménysége az ozonoszférában, hiszen az alsó légkörbe kijutott gázok csak lassan diffundálnak fel oda. A Montreali Protokoll aláírásának köszönhetõen azonban néhány év múlva töménységük eléri a maximumot, és már a jövõ évezred elején ott is elkezdõdik a csökkenésük, ahogy az alsó légrétegekben már megkezdõdött.

1998. november 3.

NASA News, GSFC Release 98-159,
ftp://pao.gsfc.nasa.gov/pub/pao/releases/1998/98-159.htm


Ezt az oldalt a legelõnyösebben kedvenc böngészõjével olvashatja.

E hír Válas György szellemi tulajdona. Magáncélra, tanulmányi és tudományos célra szabadon használható, de bárminemû (akár közvetlen, akár közvetett) anyagi haszonszerzésre irányuló felhasználása csak a jogtulajdonossal kötendõ külön szerzõdés feltételei szerint jogszerû.

 

Vissza környezetünk híreinek tartalomjegyzékére
Vissza a hírek tartalomjegyzékére Vissza Válas György honlapjára Válas György tematikus internet-katalógusa